Vocaal Werk | Ymkje de Boer

Vocaal Werk | Meerstemmige liederen
Hello - Goodbye (2015)

Vierstemmig tweeluik over komen & gaan op teksten van Elisabeth Eybers en Kurt Vonnegut

Speciaal voor Kamerkoor Amphion (waarin ik zong van september 2000 tot mei 2017) schreef ik dit tweeluik. Toenmalig dirigent Lodewijk van der Ree ging verhuizen naar Tallinn (Estland) en zijn afscheidsconcert werd een 'jukebox' van favoriete liederen van koorleden. Aan mij vroeg hij of ik iets nieuws wilde componeren. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen.

Het 'Hello'-deel is gebaseerd op een fragment uit de roman 'God bless you, Mr. Rosewater' van Kurt Vonnegut, één van de lievelingsauteurs van Renate Dorrestein (één van mijn eigen lievelingsauteurs). Ik las dit fragment in een roman van haar en raadpleegde haar over hergebruik van het fragment. Ze schreef me dat ik het rustig kon doen zonder me druk te maken over rechten.

Het 'Goodbye'-deel is een gedicht van de Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers. Ze schreef het zowel in het Zuid-Afrikaans als Engels en ik koos omwille van de toegankelijkheid voor de Engelse versie. De erven gaven me vriendelijke toestemming voor het gebruik van de tekst.

De teksten hebben met elkaar gemeen dat ze humoristisch zijn en toch ook een scherp en serieus randje hebben - precies een combinatie waar ik van houd.

Amphion zong de liederen in november 2015.

Lezen & luisteren

Vocaal Werk | Ymkje de Boer | 2019