Vocaal Werk | Ymkje de Boer

Vocaal Werk | Meerstemmige liederen
Hadewijch’s Brieven (2017-2018)

Vierluik voor vrouwenkoor of drie solisten op teksten van Hadewijch (dertiende eeuw)

Hadewijch leefde in Brabant, vermoedelijk in de dertiende eeuw, en schreef gedichten en brieven waarin de Minne, de liefde tot God, centraal staat. Antje de Wit, die de Schola Hildegardis leidt, vroeg me in 2017 of ik er iets voor zou voelen om teksten van Hadewijch op muziek te zetten voor het project Hildegard ontmoet Hadewijch (2018-2019). Dat leek mij een mooi uitdaging.

Hildegard en Hadewijch leefden ongeveer een eeuw na elkaar respectievelijk in Duitsland en in België. Ze hadden allebei bijzondere visioenen en waren beiden inspirerend voor een spirituele gemeenschap om hen heen. Ze schreven prachtige liederen en mooie teksten. Bovendien blijken ze beiden nog steeds inspirerend in deze tijd. Uit een hertaalde bloemlezing door onder andere Anikó Darózci (die ik begin 2018 ook een keer heb ontmoet) koos ik brieffragmenten uit. Ik koos voor de brieven, omdat de strofische gedichten van Hadewijch allemaal al (in haar eigen tijd) op muziek zijn gezet. Het werd een vierluik voor drie vrouwenstemmen (of driestemmig vrouwenkoor). Het onderwerp is uiteraard de Minne, maar omdat ik zelf niet religieus ben, heb ik gekozen voor tekstfragmenten die ook niet-religieus kunnen worden geďnterpreteerd – alsof het om liefde tussen mensen gaat.

Op zondagavond 10 februari 2019 ging het vierluik in Haarlem in premičre bij de Schola Hildegardis onder leiding van Antje de Wit. De Schola heeft het daarna nog twee keer gezongen: op 15 maart 2019 in Spaarndam (in de korte video-impressie van dat concert hieronder zit een klein fragment) en tijdens de hofjesconcerten op 29 juni 2019 in Haarlem onder de brandende zon in het Lutherse Hofje te Haarlem.

Schola Hildegardis | Haarlem 29 juni 2019

Met vriendinnen Esther van de Panne en Vera Caland heb ik de liederen eveneens drie keer uitgevoerd - met als hoogtepunt het optreden op 26 januari 2020 in de Meerpadkerk. Hieronder een video van deel III uit de brieven: Mijn hart noch mijn ziel.Lezen & luisteren

  • De vier brieffragmenten
  • Hadewijch's brieven (vierluik) met Vera en Esther, 26 januari 2020    Vocaal Werk | Ymkje de Boer | 2019