Vocaal Werk | Ymkje de Boer

Vocaal Werk | Bezigheden | Concertagenda | Uitgevoerd | Over mij
Bezigheden

Maart 2020
Mijn plan voor Zomer-engelen op 9 augustus staat in de steigers; heb diverse zangvriendinnen en één zangvriend bereid gevonden mee te doen, evenals de dichters Co Woudsma en Kira Wuck. Verder gestart met lied 3 in de cyclus Calendar Songs. Als ik in dit tempo doorga, doe ik precies een jaar over het componeren van hele cyclus. Daarbij zij opgemerkt dat de percussie-/drumpartijen nog niet compleet zijn, omdat zoon Berend (drummer) die grotendeels zal bedenken op basis van enkele ideeën die ik daar zelf over heb.

Februari 2020
Videocompilatie van het grote jubileumconcert op 26 januari in het Meerpadkerkje gemaakt en op de site gezet. Weer verder aan het denken over de Calendar Songs - nog wat twijfel over het blaasinstrument dat erbij moet. Toch voorlopig gekozen voor (dwars)fluit naast drums/percussie, cello en piano - en stem. Eerste twee liederen staan goed in de steigers. Door poëziecollega's van Salon op de Dijk tot mijn vreugde gevraagd een zogenoemde Zomer-engelen-middag te 'gastprogrammeren' in augustus.

Januari 2020
Zowaar in de tweede week van de kerstvakantie begonnen met mijn nieuwe compositie - Calendar Songs! En verder alles in het teken van het grote jubileumconcert op 26 januari in het Meerpadkerkje! Wat een enorm fijne middag was het. Niets minder dan een (of het?) hoogtepunt in mijn (muzikale) leven. Vernomen dat de viering in de Grote Kerk te Haarlem waar ik solo ga zingen, is verplaatst van februari naar november.

December 2019
Een nóg zekerder gezongen uitvoering van Ademtocht door Nordlys - en nu voor een volle zaal in Almere.

November 2019
Fantastische uitvoering van Ademtocht door Nordlys op 23 november! Maar ook grote pech: het Pink Floyd-project met de studenten gaat helaas door allerlei omstandigheden niet door. Nou ja, wel veel geleerd van het maken van de partituren. Verder tekent zich een nieuw idee voor een liederencyclus af. Maar uit de bezetting ben ik nog niet. Toch weer iets voor koor? Of liever duetten? Of solo met fluit? De teksten ben ik aan het bij elkaar zoeken. Het wordt iets met de maanden van het jaar. Nu nog tijd vinden...

Oktober 2019
Tijdens de jaarlijkse Salon op de Dijk, ditmaal in de Schellingwouderkerk, een mooie premičre gehad van het Adwaita Trio - samen met Esther van der Panne en Vera Caland (voor de gelegenheid het Adwaita Trio gedoopt)! In hetzelfde optreden Hadewijch’s Brieven gezongen en het Sonnet van Bredero. Hartverwarmende reacties uit de zaal. Een hoogtepunt van het muzikale jaar! Verder met Laagland Vocaal mijn lied 'Vlakte' uitgeprobeerd, maar dat moet ik anders gaan doen; met alleen gelijke stemmen, denk ik.

September 2019
Weer aan de bak met Nordlys, Telys (optreden Korenlint), Laagland Vocaal en Prima Vox (zoals we het Hildegard-sextet hebben gedoopt) - en de organisatorische werkzaamheden voor VoxNL - waaronder het Festival Klein Vocaal. Laatste hand gelegd aan de Pink Floyd-arrangementen. En gevraagd om een nummer van Björk en een nummer van Yes te zingen met klassieke begeleiding in de Grote Kerk van Haarlem in februari 2020 tijdens de Viering van de (on)eindigheid. Dat wordt bijzonder!

Augustus 2019
De arrangementen voor het studentenmuziektheaterproject rond een album van Pink Floyd voorlopig afgerond. Zoetjes aan repeteren voor de diverse zanggezelschappen en mijn grote concert in januari 2020.

Juli 2019
Verder met de organisatie van het nieuwe VoxNL-project, een dagje vrijwilligerswerk gedaan bij het Nederlands Kamerkoor tijdens de uitvoering van The Public Domain van David Lang aan de Zuid-as te Amsterdam, succesvol opgetreden met Telys bij Zingen in de Hallen Amsterdam (Scandinavische liederen) en daar mede dankzij wederom VoxNL-collega Esther Wouters een mooie compilatie op video van kunnen maken. Partituren aangeleverd van Ademtocht voor Vrouwenkoor Nordlys. Op 1 september beginnen de repetities. We zingen het lied zoals het bedoeld is: in de vrouwenkoorversie!

Juni 2019
Een nieuw VoxNL-koorproject aan het opzetten voor 2021. Gezongen worden dan mijn Waterwals voor vrouwenkoor, mijn vijfstemmige arrangement van De Pont naar Noord (Zijlstra) en mijn nieuwste compositie Vlakte (het experiment met de 'loop'-microfoon uit de kerstvakantie), die ik nu maar eens op papier heb gezet. Ook bezig met twee vertalingen van Amerikaanse koorliederen en bezig om daar de rechten goed van te regelen. Op de Hofjesconcerten van de Koorbiënnale in Haarlem nogmaals Hadewijch’s Brieven gezongen met de Schola Hildegardis. Ik vond het de mooiste uitvoering tot nu toe: we stonden in het Lutherse Hofje in de brandende zon; het publiek zat in de schaduw onder de boom.

Schola Hildegardis | Haarlem 29 juni 2019

Bij enkele Pink Floyd-nummers strijkpartijen gemaakt voor een studentenmuziektheaterproject.


Mei 2019
Optreden met Telys (Scandinavische liederen op Schokland) en met het Adwaita Trio op 26 mei. Ik zong met Esther van der Panne en Vera Caland (Hadewijch's Brieven, Sonnet van Bredero en Adwaita Trio). Hieronder een video van deel III uit de brieven: Mijn hart noch mijn ziel.April 2019
Bij Diederick thuis een mooie opname gemaakt van De Zonnestraal en de Tortelduif met Laagland Vocaal en op deze site gezet. Let op het aardige kunstmatige kerkgalmpje achter ons gezang - net echt!

Maart 2019
Op zondagmiddag 31 maart ging er een oude droom van me in vervulling. Ik zong met vijf zangvriendinnen in de al jaren leegstaande Augustinuskerk, waar een tijdje lang zes jonge krakers wonen met het hart op de juiste plaats. Sinds maart 2019 houden ze elke zondagmiddag open huis en ik mocht er met mijn kleine, onlangs opgerichte Hildegard-groepje repeteren. We zongen een aantal liederen van Hildegard von Bingen. De zaal zat al snel vol met genietende buurtgenoten. Hieronder een provisorische opname van Caritas Abundat.En nog iets leuks en moois: ik deed mee aan een eendaagse koorworkshop van de stichting Pieterskerkconcerten. We zongen onder meer het Agnus Dei van Egil Hovland voor koor en fagot (Suzanne van Berkum) onder leiding van Patrick van der Linden. Een heerlijke dag met een mooi resultaat en inspirerende muziek, die nog dagen in mijn hoofd bleef hangen. Mijn volgende koorstuk wordt misschien ook wel met één instrument erbij als begeleiding.

Verder in maart wat eigen werk betreft: tot mijn grote vreugde Exzentrik en Vriendschappen van Philodemos met mijn strijkende vrienden Heleen, Hans en Annika weer eens gerepeteerd; die staan alvast geprogrammeerd voor mijn Jubileumconcert Vocaal Werk 2020. Vrijdagavond 15 maart de geslaagde reprise van Hadewijch’s Brieven in Spaarndam door de Schola Hildegardis onder leiding van Antje de Wit. Opnames ervan op deze site gezet.Last but not least: in no time mijn website vernieuwd; de oude moest om technische redenen verdwijnen.

Vocaal Werk | Ymkje de Boer | 2019